Форум хімфаку КНУ

Неформальне спілкування навколо факультетського життя

Ви не зайшли.

Оголошення

Увага! Пошта в доменах Яндекс і Mail.ru не працюватиме у профілях форумчан через введені урядом України санкції проти цих компаній. Всім, хто раніше використовував подібну пошту, для збереження колишньої функціональності форуму, рекомендується змінити її.

Форум є місцем неформального спілкування абітурієнтів, студентів, випускників та співробітників факультету. Всі повідомлення, опубліковані на форумі, відображають виключно точку зору їхніх авторів і, в жодному разі, не є офіційною позицією факультету. Зі свого боку, адміністрація форуму стежить лише за дотриманням загальноприйнятих норм громадського спілкування та технічною працездатністю форуму.

Для тих, хто не має кириличної розкладки клавіатури - віртуальна клавіатура. Бажаємо вам приємного проведення часу!

#11 27.05.2015 15:03:34

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.17

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

@j_fox, информация у нас вводится в виде HTML по отработанным стилям и тегам. Проблем с вводом нет, была бы сама информация. Сейчас на факультете назначен человек, специально занимающийся её сбором.

Поза форумом

#12 29.05.2015 04:08:05

j_fox
Користувач
Реєстрація: 22.10.2007
К-ть повідомлень: 34
Windows 7Chrome 43.0

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

ну тут наоборот - инфо куча, было бы кому вводить шоб не оч криво выглядело )) А что, инфо не могут собирать профорги? все равно им надо иметь дело с людями )

Поза форумом

#13 29.05.2015 19:25:56

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.17

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

j_fox написав раніше:

было бы кому вводить шоб не оч криво выглядело

Ввожу как раз я. Стараюсь выжать максимум в пределах возможностей движка.

j_fox написав раніше:

А что, инфо не могут собирать профорги

Профорги не занимаются вопросами учёбы / науки. Они занимаются защитой интересов работников.

Для сбора информации специально был выделен человек, который берёт её в деканате, у замдеканов и у отдельных сотрудников.

Поза форумом

#14 04.06.2015 16:07:42

vreshch
Користувач
Реєстрація: 06.02.2006
К-ть повідомлень: 12
LinuxChrome 43.0

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

Base написав раніше:

Чи не пора поставити якийсь там Вордпрес  ...

Є переваги так і недоліки як в WordPress чи інших CMS в  порівнянні з самописними скриптами - можна приймати різні сторони і довго сперечатись.

Але це не має ніякого значення ...  Ви ж не пропонуєете і не можете зробити сайт на WordPress як альтернативу , власне, як і знайти кошти щоб його замовити...  – це не конструктивно.

Поза форумом

#15 26.06.2015 22:13:58

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.17

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

Кто мечтает сделать сайт на Wordpress - почитайте:

habrahabr.ru/company/xakep/blog/259843/

Хватит ли вам квалификации довести его до ума... И это лишь довольно поверхностный взгляд на этот движок...

Поза форумом

#16 13.11.2015 03:02:06

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.17

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

Ещё один материал в тему:

www.opennet.ru/opennews/art.shtml?num=43287

Про причины такой "популярности" читайте в комментах.

Поза форумом

#17 29.09.2016 12:56:39

Base
Користувач
Реєстрація: 05.05.2015
К-ть повідомлень: 6
Windows XPSeaMonkey 2.40

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

Так от. Перечитав я тут тему, оскільки враження що щось треба змінювати в мене не зникло.

Спочатку повідповідаю на репліки. (Є в мене така дурна звичка це робити навіть коли можливо б не слід)

adsh написав раніше:

Гм-м. Вам не кажется странным, чтобы Вам предоставляли внутреннюю переписку сотрудников и руководства факультета (таких писем больше сотни), местами - не для широкой публики? Так мы очень далеко зайдём  hmm .

Це мало важливий факт, але через певну специфіку того як я звик спілкуватись в інтернеті й той факт що спілкування в інтернеті складає більшу частину мого спілкування з людьми в принципі, мені це не видається дивним smile

gvy написав раніше:

В том числе и потому, что сама работа по выяснению общих/особых надобностей мало того что нетривиальная, так ещё и одним заходом не отделаешься.

Дійсно. Однак таки спільні речі там є, крім того важливо на це дивитись таки й з іншої сторони. Зокрема в мене як студента є досить скінченний мінімальний набір фіч які мені треба з кожного з сайтів кафедр (хоча в ідеалі, імхо, це взагалі мало б бути єдиним сайтом для цього). Наприклад, така проста задача як знаючи прізвище викладача знайти як він виглядає, або знайти в якій аудиторії він базується, як з ним зв'язатись тощо. Зараз це дуже нетривіальна задача яка вимагає відвідувати сайти типу того ж сайту неорганіків де з 2012 нічого не змінювалось як я розумію, чи того ж сайту фізхіміків де з головної сторінки вас вітають ©2009 (звісно ця річ нічого не означає особливо ні з точки авторських прав, ні будь-якої іншої, однак дає гарне уявлення про дату останнього серйозного оновлення) та групова фотографія, представлені на якій люди на превеликий жаль не всі навіть живі зараз.

gvy написав раніше:

Так можно сделать глянцевую визитку, а вот живой сайт с таким подходом маловероятен.

Можна завезти ящик глянцю й ліпити з нього що треба грубо кажучи. Однак я не пропоную замовляти послуги по виготовленню сайту. Максимум що такого плану мені спадає на думку однак, це замовити нормальний хостинг (не критично вони дорогі в решті решт) якщо у сервера хімфаку такі проблеми утримувати той же самий вордпрес теоретично.

gvy написав раніше:

Где-то там.  А чтоб дырки были заткнуты конкретно здесь, кто-то должен встать и выкатить обновление с учётом всех его требований (порой включающих обновление на следующую версию с другими требованиями к базовым компонентам -- кстати, чем их самих больше надо, тем более это всё ещё и по рекурсии распухает).

Ну це вже питання до адміністрування сервера, однак. Звісно що все має бути оновлене до останніх версій це ключова річ в боротьбі зі страшними й жахливими security issues які можуть виявлятись в популярних платформах.

gvy написав раніше:

Вам указали на то, что GET-переменные передаются и влияют -- следовательно, чем-то обрабатываются ("тёплое").  Вы указали на то, что хорошим тоном является применение "говорящих" частей URI ("мягкое").

Ні, це десь як припустимо я заходжу з вами до кімнати, в ній темно, я кажу в голос що погано що вікна нема. А мені показують, що ні, вікно он є. Я дивлюсь туди і бачу що воно дійсно є, тільки брудне -- краще б я туди й не дивився.
[small]Однак якщо так задуматись, то навіть при наявності гет-параметрів запиту сайт може являти собою статичні хтмлшки за суттю. Я ж не знаю чи сайт за лаштунками генерує ті сторінки зчитуючи інфу з бд чи просто завантажує готові хтмлшки, яким кожній призначено якісь ідентифікатори smile[/small]

gvy написав раніше:

Это решается приложением усилий к обновлению данных.  Вы же предлагаете вместо закупки мебели в квартиру начать с другой квартиры на том основании, что планировка лично Вам симпатичнее.  Предсказуемый результат -- весь пар в свисток без значимых достижений.

Я постараюсь нижче ще раз підсумувати суть, але відповім і тут по ходу: якщо продовжувати вашу аналогію, то у вашої квартири дуже вузькі двері та вікна, а меблі які я хочу туди закупити широкі. Або не пролізуть або пролізуть з великими зусиллями. Куди більшими ніж коли купити квартиру з широкими дверима куди все заносити й потім там складати легко.

gvy написав раніше:

Пока получается обсуждение Ваших благих намерений

Щось таке й виходить, так.


gvy написав раніше:

Ха-ха два раза.  Это первые пару курсов шило в /dev/arse и ощущение важности процесса администрирования чего-то "своего" может оправдывать гробленье времени на противостояние даже не бразильским/индусским детишкам, зарабатывающим распознаванием капчи на хлеб, а ботам.  Потом может начать закрадываться подозрение, что с ботами бороться вручную один на один -- пустая трата времени.  И тут уж без "копания в потрохах" никак (я помогаю администрировать в том числе и пару медиавик с вордпрессиками, если что).

З вордпресом в мене досвід посередній, тобто використовувати основні функції вмію, однак складніші задачі вирішувати не доводилось. З медіавікі я знайомий набагато краще тому скажу про цей рушій. Не хочеться певним чином обговорення мене переводити ще на інші особистості, однак я дозволю собі тут піддати сумніву знання вами всіх механізмів доступних в медіавікі та його основних розширеннях для боротьби зі спамом. Ну й завжди є радикальніша річ просто залишити право створення облікових записів лише за адміністраторами. (Користувачі мають відповідно зв'язатись з ними для отримання доступу). Якщо це поєднати з все одно досить вільним наданням доступу то вийде практично те саме тільки без загрози спаму.

gvy написав раніше:

Это вопрос более организационный, как Саша уже и отметил.  Т.е. кто от кафедры крайний по материалу и, возможно, структуре.

При цьому як це не дивно, чи радше таки не дивно дійсно, там більше спільного ніж відмінного. З матеріалами звісно гірше, однак я думаю це мало б якось вирішуватись все ж.

gvy написав раніше:

Например, услышав о дырках и не имея представления о практике администрирования публично доступного сервиса, есть смысл спросить "а во что это выливается?" (хорошо бы сначала потратить какое-то время на попытки самостоятельно нарыть информацию).

Саме в частині системного адміністрування я майже повний нуль (ну в якомусь знаці після коми не нуль є, але не в перших трьох порядках, напевно). Тому я й не намагаюсь вникати в деталі цієї частини. Див. це у зв'язці з наступною цитатою.

gvy написав раніше:

Раз не видите -- вперёд, делайте.  Поднимите движок на своём ноутбуке или втором пентиуме у старшего брата в шухлядке, сделайте дизайн, продумайте и реализуйте структуру, перетащите достаточно содержимого, чтоб сайт не блистал затычками.  Затем выставьте это всё в мир на полгодика-годик, продолжая наполнять.  И затем представьте на суд общественности -- тогда, когда будете иметь хотя бы малейшее представление о совокупности технических вопросов.  И уже с общественностью переходите к организационным. smile

Ось. Це звісно гарна ідея, в мене загалом дві медіавікі стоять на xampp'і на компі, однак сторонніх я туди пускаю рідко. Але. Наскільки я розумію у сайту хімфаку сисадмін є. Звісно для мене буде корисним отримати нові знання, однак системне адміністрування дійсно не є галуззю яка мене цікавить наразі. До прикладу, навіть ковиряти якийсь банальний .htaccess на найелементарнішому рівні мені а) не є пристим б) не приносить особливого задоволення. Це по перше. По друге якщо це буде сайт який я дома роблю й у випадку якщо в мене щось круте виходить розгортаю для інших це буде черговий сайт написаний студентом який так само вмре коли я заб'ю. Це не є круто. Це має робитись спільно.

gvy написав раніше:

Вот это и есть проблема молодёжи в стране -- "я делать не умею, но требую и предлагаю".

Дизайн -- не вмію (в плані саме дизайну, малювання. CSS то знаю). Системне адміністрування теж. У проміжних речах, тобто якщо говорити про CMS то або можу розібратись (випадок платформ з якими не мав справи). Або розбираюсь (Вордпрес -- поставити тему там (що вирішує проблему відсутності навичок дизайну smile, плагіни це наче не щось надзвичайне. Медіавікі -- встановити розширення загалом наче можу, поредагувати конфіг теж, однак з цього боку в мене мало досвіду. Зі сторони ж вже роботи з встановленим в мене його на кілька порядків більше. Реалізувати щось з фіч наявних у тій же Вікіпедії тому не проблема, взагалі кажучи, імхо, для інформації про ті ж кафедри цього б і достатньо). У випадку таки критичної відмови від CMS, ну PHP я знаю погано, але щось елементарне написати можу. php.net та stackoverflow тим більше ніхто не скасовував. Я не знаю наскільки складний код сайту хімфаку не бачачи його, вочевидь. SQL -- селект-запити робити вмію, з усім рештою гірше, але це легко лікується. Що там ще. JS так собі, в сучасному коді з 100500 анонімними функціями одна в другій орієнтуюсь погано, однак тут наразі не той випадок. Ну власне частина з цього це наслідок досвіду з Медіавікі. Туди ж, правда мізерні, знання Lua та SPARQL, які там використовуються в навколишніх речах, однак які в цьому контексті є нерелевантними. Це все не багато, не надто глибоко, але це те що в мене є й я готовий запропонувати, тому не тільки вимагаю й пропоную.

gvy написав раніше:

А я неплохо владею молотком и паяльником.  Как думаете, пригодятся для улучшения сайта факультета?

Теоретично, так, можуть знадобитись.

gvy написав раніше:

Кстати, юное дарование может засучить рукава и помочь им подновить хозяйство и содержимое.

Якщо мова про мене, ну теоретично можна якщо з ними є якась точка контакту й в них є таке бажання. Однак тут напевно буде якраз та ситуація коли доведеться працювати самому, а в цих умовах вже менше чогось хорошого може вийти, окрім того мені все таки є чим зайнятись окрім цього, сайт хімфаку мені наболів більше, бо я з ним регулярно маю справу як користувач. Ну тобто перефразовуючи, в мене тут нема власного ентузіазму допомогти, однак якщо він буде ззовні, то я не проти підживившись ним допомогти. (Про всяк випадок, я саме про ентузіазм, бо відчуваю що це може бути читано двозначно)

gvy написав раніше:

Меня, честно говоря, также огорчила умеренная неграмотность на уровне запятых.  Практика показывает, что действительно грамотные люди обычно начинают с уважения к языку, на котором думают и формулируют свои мысли.  А безалаберность вида "как хочу, так и пишу" приводит к безалаберности и в делах.

У моїй заліковці з української мови 89 і це найвища оцінка яку я маю. Разом з 62 чи що там з інформатики яку як я може не ідеально знаю, я знаю все таки не надто аж погано в порівнянні з іншими хоч би й студентами, на цьому рівні, я люблю це використовувати як гарну ілюстрацію того про що говорять оцінки. Мову я дійсно погано знаю, якби писав би російською, до речі, то було б ще гірше. Англійською граматика теж кульгає. Однак що є те є, а після кількох років в університеті, що не впливає на характеристики мозку позитивно, я не думаю що мені вже вдасться покращити свої знання в цій галузі. От серйозно, системному адмініструванню напевно навчитись все ж легше.

adsh написав раніше:

Кстати, сайт Інженерно-хімічного факультету КПИ таки сделали на WordPress. С получившейся при этом структурой и вёрсткой могут ознакомиться все желающие tongue .

До моменту коли я це ось прочитав там бачу вже щось на Simpla до того ж стягнуте з сайту МГУ big_smile Але. Виглядає воно з першого погляду краще ніж сайт хімфаку наш теперішній. (Трохи згодом погортаю як там з функціоналом). Ну те що в коді ті самі свідчення МГУшності це вже таке. Люди старались. І до речі там от у футері сказано що то якась група студентів робить. Група. Не один студент.

adsh написав раніше:

Нет - есть и вполне уместное использование этого движка для построения химических сайтов, но для этого нужно быть практикующим вебмастером и PHP программистом. А что - хороший онлайн конспект и ничего лишнего. Есть даже рецепт, как попасть на занятия опоздавшим студентам  cool  .

Ось ця річ або вмерла до цього моменту, або треба десь залогінитись спершу. Там щось схоже на 403 бо.

Ось, тепер постараюсь коротко підсумувати суть, бо або я її погано сформулював, або ми просто занадто відхилились на обговорення деталей і деталей деталей таких самих деталей в когось іншого. Можливо не встигну все. (Пишу з бібліотеки де скоро буде провітрювання xD)

За головною віссю чи як це сказати:
Моя кінцева ціль це сайт хімфаку на якому є вся необхідна оновлена інформація про викладачів, дисципліни, аудиторії, історію ф-ту, структуру-кафедри ну і т.п. (Лишимо дефініцію "вся" поки поза цим дописом для простоти, бо це досить філософське питання, а компроміси шукаються не з першої спроби.) Це перше.

Друге. Я вважаю що ймовірність досягнення цієї цілі збільшується з числом людей які можуть оновлювати сайт. Це можуть бути деканат, завкафедри, викладачі, наукові співробітники, студенти-аспіранти, прибиральники, вахтери, фанати хімфаку хто завгодно.

Цей момент має дві складові:
* обізвемо першу соціально-врядувальною. Воля керівництва/кого там ще чи насправді щоб давались ці доступи цим людям при їх бажанні. І тому подібні речі цієї гілки роздумів. Туди ж і проблема тих хто хоче оновлювати отримувати інформацію яка треба для цього, але якої в них нема.
* другою є та, що оновлення сайту потребує певних технічних навичок.

Я не знаю що робити з першим моментом, на жаль. Я сподіваюсь на якийсь input on це від інших.

Третє. Друге має той недолік що я не знаю скільки таких теоретичних людей які могли б хотіти оновлювати є в наявності. Є ймовірність що це число насправді рівне 0, тоді дуже сумно й я не знаю що можна зробити. Але я припускаю, що є люди які могли б збільшити це число якщо б не другий момент.

Четверте. Я думаю що цей обговорюваний момент може зменшити свій негативний вплив якщо число технічних знань які треба зменшується.

П'яте. Я пропоную CMS як спросіб вирішення. Створювати сторінки через адмінку легше чим через ftp/ssh. У згаданих Вордпресі та Медіавікі взагалі є візуальні редактори (у другому через розширення) що спрошує задачу для зовсім нетехнічних людей до досвіду аналогічного взаємодії з MS Word. Звісно купці інших доводитиметься іноді робити ті задачі які в візуальному режимі не робляться, однак їм не доведеться робити все.

Існують інші осі:
Зокрема це дизайн.

Я вважаю що чим кращий дизайн у сайту тим він привабливіший. Викликає більше бажання його читати. Створює краще враження про сам факультет. Для мене це річ аналогічна фарбуванню стін. Он червоний корпус регулярно фарбують щоб він вицвів через 2 роки. А ми можемо оновити сайт. Це буде не гірше, та й вицвітатиме трохи повільніше.

Щось таке от. Йоросіку.

Поза форумом

#18 29.09.2016 22:36:26

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.18

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

Base написав раніше:

Я вважаю що ймовірність досягнення цієї цілі збільшується з числом людей які можуть оновлювати сайт. Це можуть бути деканат, завкафедри, викладачі, наукові співробітники, студенти-аспіранти, прибиральники, вахтери, фанати хімфаку хто завгодно.

Уборщицы уже давно помогают родному факультету в этих делах:

https://forum.chem.knu.ua/viewtopic.php?id=757

Я вот другого не пойму. Вам больше по учёбе нечем заняться, кроме как часами сидеть в нашей читалке и писать всякую ерунду?

Поза форумом

#19 03.11.2016 13:51:38

Base
Користувач
Реєстрація: 05.05.2015
К-ть повідомлень: 6
Windows XPSeaMonkey 2.40

Re: WordPress, або "чому все так сумно"

adsh написав раніше:

Уборщицы уже давно помогают родному факультету в этих делах:

https://forum.chem.knu.ua/viewtopic.php?id=757

Хехе

adsh написав раніше:

Я вот другого не пойму. Вам больше по учёбе нечем заняться, кроме как часами сидеть в нашей читалке и писать всякую ерунду?

Яка різниця, це суті не стосується.

Поза форумом

#20 20.12.2017 16:35:39

adsh
реалист
Місце: КНУ, химфак
Реєстрація: 12.05.2005
К-ть повідомлень: 804
Веб-сайт
Windows XPOpera 12.18

Поза форумом

Зараз в цій темі користувачів: 0, гостей: 1
[Bot] claudebot

Низ форуму

Під управлінням FluxBB
Модифікував Visman

[ Згенеровано за 0.051 секунд, виконано 10 запитів - Використано пам'яті: 704.72 КБ (Пік: 753.57 КБ) ]