Форум хімфаку КНУ

Неформальне спілкування навколо факультетського життя

Ви не зайшли.

Оголошення

Увага! Пошта в доменах Яндекс і Mail.ru не працюватиме у профілях форумчан через введені урядом України санкції проти цих компаній. Всім, хто раніше використовував подібну пошту, для збереження колишньої функціональності форуму, рекомендується змінити її.

Форум є місцем неформального спілкування абітурієнтів, студентів, випускників та співробітників факультету. Всі повідомлення, опубліковані на форумі, відображають виключно точку зору їхніх авторів і, в жодному разі, не є офіційною позицією факультету. Зі свого боку, адміністрація форуму стежить лише за дотриманням загальноприйнятих норм громадського спілкування та технічною працездатністю форуму.

Для тих, хто не має кириличної розкладки клавіатури - віртуальна клавіатура. Бажаємо вам приємного проведення часу!

#1 06.04.2009 02:34:09

mio
Користувач
Реєстрація: 12.04.2006
К-ть повідомлень: 57

Молодь збирається узаконити відстрочки в оплаті за навчання

Молодь збирається узаконити відстрочки в оплаті за навчання

Відстрочки в оплаті за навчання можна отримати і зараз, але після внесення змін до Закону «Про вищу освіту» домовлятися студентам буде легше. Про це Неофіційній газеті у четвер розповіли представники молодіжних організацій під час Круглого столу в інформаційному агентстві УКРІНФОРМ. Молоді лідери також презентували власну розробку – проект відповідного законопроекту, вже підписаний народними депутатами майже усіх фракцій парламенту.

Як виявилося, за умов фінансово-економічної кризи низка вищих навчальних закладів країни вже практикує відтермінування оплати за навчання студентів-контрактників. Зокрема, подібна практика існує у Азовському регіональному інституті управління Запорізького національного технічного університету, Бердянському університеті менеджменту та бізнесу, Бердянському державному педагогічному університеті, Волинському національному університеті імені Лесі Українки, у харківських та сумських навчальних закладах, філіалах Київского інституту бізнесу і технологій у Луганську та Запоріжжі, у таких київських закладах як Університет туризму, економіки і права та Українсько-американських гуманітарний інститут. Проте, за інформацією молодіжних організацій, відсутність чітких правил надання відстрочок призводить або до кабальних умов відтермінування оплати, або навіть до фінансових махінацій на проблемі. Деякі ректори взагалі відмовляються надавати відстрочки, оскільки не розуміють, що вигідніше не відраховувати тимчасово неплатоспроможного студента. Як наслідок – молоді люди вимушені залишати стіни своїх Alma Mater.

"В умовах масових звільнень, систематичної затримки заробітної плати, масового відправлення працівників у неоплачувані відпустки та враховуючи розмах негативних соціальних наслідків економічної кризи, що прогнозуються на травень – серпень, очевидно, що сотні тисяч сімей можуть втратити можливість сплатити за навчання молодого покоління," - прогнозують молодіжні лідери.

Для того, щоб вирішити проблему, молодіжні організації розробили проект змін до Закону «Про вищу освіту». Зокрема, молодь пропонує, щоб максимальна кількість студентів, що отримають відстрочку, не могла бути меншою 20% від загальної кількості студентів-контрактників вищого навчального закладу. А студентам останнього семестру останнього року навчання відстрочка надавалася за умови укладення додаткового договору.

Нагадуємо, що наприкінці 2008 року подібний проект вже лобіював депутат однієї з політичних сил, проте Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради склало негативний висновок щодо нього. Саме тому молодіжні організації доопрацювали текст законопроекту та запропонували народним депутатам зареєструвати його як альтернативний.

У заході прийняли участь радник Міністра освіти і науки України Дмитро Кулібаба, представники ВМГО «Молода Просвіта», сітки студентських профспілок «Пряма Дія», Громадського експертно-аналітичного центру, ВМГО «Дебатна Академія», Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки, Студентської ради Києва, ВМГО «Спілка Молодих Політологів» та ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив».

Фотосесію Круглого столу можна завантажити тут - gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2533

Поза форумом

Зараз в цій темі користувачів: 0, гостей: 1
[Bot] claudebot

Низ форуму

Під управлінням FluxBB
Модифікував Visman

[ Згенеровано за 0.021 секунд, виконано 7 запитів - Використано пам'яті: 564.58 КБ (Пік: 611.15 КБ) ]